Visste du att ...

... migrän är en folksjukdom som drabbar 10-15% av befolkningen och är mer vanlig än diabetes och astma.

Behandlingsalternativ vid kronisk migrän

De flesta patienter med kronisk migrän har har provat värktabletter som innehåller paracetamol eller acetylsalicylsyra. Andra alternativ är antiinflammatoriska värktabletter som innehåller diklofenak eller ibuprofen. Ytterligare exempel på vanliga läkemedel som kan lindra huvudvärken är s.k. triptaner.

Förebyggande behandling

Har man flera migränanfall per månad brukar läkaren rekommendera att testa förebyggande läkemedel som betablockerare, antidepressiv medicin eller epilepsimedicin.

Diet, akupunktur, sjukgymnastik

En del personer med kronisk migrän kan minska antalet migränattacker genom undvika rödvin, starka ostar, choklad, stress och p-piller. Även akupunktur, sjukgymnastik och avslappning kan hjälpa.

Behandling med nervblockerande läkemedel

Om ovanstående åtgärder och läkemedel inte har hjälpt och din läkare har ställt diagnosen kronisk migrän kan du erbjudas symtomlindrande behandling med nervblockerande läkemedel
via injektioner som man får regelbundet av sin läkare.

Vill du veta mer om migrän? Gå in på kroniskmigran.se

Där kan du också hitta mottagningar som har stor erfarenhet av att behandla svår migrän.

Huvudvärkskalender

Det är viktigt att förstå ditt eget huvudvärks- eller migränmönster. Det hjälper dig att hitta svar och frigöra dig från migränen. En huvudvärkskalender är också en förutsättning för att din läkare ska kunna göra en korrekt bedömning och ge dig lämplig medicin.
Använd den också för att anteckna information om när dina migränanfall inträffar. Vad åt du? Vad gjorde du? Hur många timmar sov du? Hade du en stressig dag? Klicka här för att fylla i och ladda ner en huvudvärkskalender