Visste du att ...

... det finns runt 640 skelettmuskler i människokroppen.

Behandlingsalternativ vid cerebral pares

Det finns ingen behandling som botar cerebral pares, men det finns mycket att göra för att öka rörligheten och underlätta vardagslivet. I samband med behandlingen kommer ni oftast i kontakt med flera olika experter som hjälper ditt barn t ex sjukgymnast, arbetsterapeut, logoped, specialpedagog, psykolog och kuratorer samt förstås läkare som är specialiserade på behandling av cerebral pares hos barn. Exempel på behandlingsalternativ är:

Ortoser

Ortoser är stödjande förband som håller t.ex foten i rätt läge. De består oftast av en skena av plast som spänns fast med kardborreband.

Sjukgymnastik och arbetsterapi

Sjukgymnastiken och arbetsterapins främsta syfte är att få barnet så rörligt och aktivt som möjligt, naturligvis utifrån barnets egna förutsättningar.

Medicinsk behandling

Om enbart benens muskler är drabbade av muskelkramper och orsakar felställning av fötterna, s.k. spetsfot, kan barnet få injektioner av nervblockerande läkemedel. Man brukar säga att denna typ av läkemedel öppnar upp ett ”tidsfönster” för stretching och andra rörelseövningar under ledning av sjukgymnast. En bättre utsträckning av spastiska muskler minskar risken för s.k. kontrakturer (åtstramning av muskler och senor), minskar eller fördröjer behovet av kirurgiska ingrepp och ökar möjligheten till normal rörelseutveckling.

Om musklerna i både armar och ben är drabbade så att många muskler behöver behandlas, brukar läkarna rekommendera muskelavslappnande läkemedel i tablettform.