Visste du att ...

... olika former av dystoni räknas som den tredje största rörelsestörningen efter bl a Parkinsons sjukdom.

Hjärnan är musklernas chef

När du vrider ditt huvud samarbetar olika skelettmuskler i nacken, halsen och/eller musklerna i skuldrorna för att antingen dras samman eller slappna av. Det här är inget du behöver fundera på. Du behöver bara tänka på vilket håll du vill vrida ditt huvud, resten, det vill säga vilka muskler som behöver användas sköter din kropp själv.

För att musklerna ska veta om de ska dras ihop eller slappna av behöver de få instruktioner från din hjärna. Instruktionerna skickas ut som elektriska signaler till musklerna.

Vad är orsaken till cervikal dystoni?

Varför man får cervikal dystoni är inte helt känt, men man tror att det har uppstått en störning i den del av hjärnan som ger instruktioner till musklerna när du rör och vrider huvudet. De drabbade nack- och halsmusklerna ”bombarderas” av elektriska signaler som orsakar en ökad muskelspänning och en ofrivillig vridning av huvudet.

Det är viktigt att påpeka att alla andra funktioner i hjärnan som t ex styr förstånd, personlighet, minne, känslor, syn, hörsel och sexualitet är helt normala.