Visste du att …

… en människa har ca 3 miljoner svettkörtlar i huden.

Behandlingsalternativ vid kraftig svettning

Många personer som lider av kraftig svettning svettas från fler än ett område på kroppen. Vid val av behandling är det därför viktigt att veta samtliga områden som man svettas från. Ibland måste man som patient välja vilka områden som är viktigast att behandla. För de som svettas från många områden behövs ofta en kombination av behandlingar för att uppnå bäst resultat.

Innan en behandling kan starta måste din läkare ha ställt diagnosen primär hyperhidros och uteslutit att det finns andra orsaker till din kraftiga svettning t ex andra bakomliggande sjukdomar.

Aluminiumklorid

Vid behandling av kraftiga svettningar inleds oftast behandlingen med receptfria lösningar som innehåller aluminiumklorid t ex Absolut Torr, Bats eller Stop 24. Dessa produkter förhindrar huvudsakligen svettning genom att täppa till svettkörtelgången och därigenom minska svettmängden som produceras.

Nervblockerande läkemedel

Om man lider av kraftig svettning i armhålorna och aluminiumklorid inte har hjälpt brukar läkarna rekommendera behandling med nervblockerande läkemedel. Behandlingen ges i form av 18-20 injektioner i vardera armhålan.

Tabletter antikolinergika

Har man problem med svettningar över flera områden på kroppen kan läkarna förskriva tabletter, s.k. antikolinergika, som minskar produktionen av svett från svettkörtlarna.

Jontofores

Ibland kan din läkare rekommendera s.k. jontofores (el-behandling) där elektriciteten verkar på svettkörtlarna genom att tillfälligt ”stänga av” dem. Den här metoden lämpas sig bäst på händer och fötter.